Koçluk Nedir? Tarihçesi Neye Dayanır?

Koçluk; insanların kendi potansiyellerini, kapasitelerini, geçmişten bugüne getirdikleriyle, bugünden geleceğe yönelik olarak; farkındalıklı, bütünsel ve sistematik yaklaşımlarla ve sonuca yönelik kullanmalarını destekleyen bir yol arkadaşlığı sürecidir.

Bir kişinin böyle bir yol arkadaşlığını yapabilmesi için her şeyden önce bunu yapabilecek yetkinliğe sahip olması gerekmektedir. Koçluğun temeli iyi dinlemek ve güçlü soru sormaktan geçer. 
 
Koçluğun doğuşu her ne kadar yurtdışına dayansa da bizim kültürümüzde de var. Mevlana’nın Şems Tebriz-i ile olan ilişkisinde birebir koçluk ilişkisi yaşanmıştır. Tarihimizde Osmanlı padişahlarına koçluk yapanlar da; koçluğun kültürümüzde olduğu gerçeğini yansıtıyor. Koçluk, tarihimizden kırıntılar taşısa da ona ismini veren ve onu ülkemize sokan pazarlamanın dehası “Amerika’dır”. Koçluk  iş ve özel yaşamımızda sürekli bir yerden bir yere koşturarak rutin işleri hayatın merkezine alarak kendimizden uzaklaştığımız gerçeği sonucunda ortaya çıkmıştır.
 
KOÇLUĞUN SIRRI NEDİR?
 
Koçluk; herkesin yaşamına dokunduğu için şuanda gündemimizden hiç inmiyor. Hayat o kadar hızlı akıyor ki biz birbirimizi dinlemiyor, olayların üzerimizdeki etkisini sormuyor, her şeyi bırakın bir teşekkür bile etmiyoruz. Her şey çok doğalmış gibi davranarak doğallığımızı kaybediyoruz. Robot gibi yaşam, robot gibi hayatlar ve bütün bunlardan mutsuz kişiler ortaya çıkıyor. Herkes yaşadığı hayatın kendine ait bir tasarım olduğunu bilse neler mümkün olur sizce?
 
Koç; size akıl/tavsiye vermeden, gideceğiniz yolu söylemeden sizin gerçekten ne olmak istediğinizi sizin özelliklerinizi de göz önüne alarak size yansıtıyor. 
Koçluk; insanı temel aldığı ve ona değer verdiği için kendini değerli kılan bir meslektir.. Bazen seanslarda koçluk alan kişi; daha önce hiç dinlenmediğini ya da dinlemediğini fark ederek seanstan çıkıyor. Bir sonraki seansa gözlerinin içi gülerek geliyor  ben sormadan anlatıyorlar seanstan sonra yaşadığı deneyimin etkilerini. 
 
PEKİ KİME  YAŞAM KOÇU DENİR VE KOÇLUK NEDİR, FAYDALARI NELERDİR ?
 
“Bir yaşam koçu, bize yapabileceklerimizi yaptıran kişidir.” / Ralp Waldo Emerson…
 
Tanıştığım, konuştuğum birçok kişinin bana ortak bir sorusu var.
Yaşam koçu ne yapar? 
 
Koçluk en basit tanımı ile  danışanların  hayatın içinde ki huzursuzluklarını ya da memnuniyetsizliklerini gidermede, hedeflerine varmalarında danışanına yardımcı olur. 
Onlara özsaygı sorunlarında ve arzularına,amaçlarına ulaşma konusunda yardımcı olur.
Bir yaşam koçu öncelikle danışanı çok iyi analiz ederek, danışanın zihin yapısını ve nasıl düşündüğünü anlar.
Yaşam koçu, danışanın kendini yeniden şekillendirme sürecinde yol haritası çizer. Danışanını büyük bir ilgi ve dikkatle dinler.
Danışanın elindeki kartları alıp, en iyi şekilde oynamasına, bazen oyunun kurallarını değiştirmesine ya da daha iyi bir oyun kurmasına yardımcı olur.
Yaşam koçu, danışanında yeni, güçlü, pozitif duygu ve düşünceler yaratarak onun değişimini destekler.
Yaşam koçu, danışanına sorumluluk verir. 
Danışanını asla yargılamaz, eleştirmez ve zorlamaz. Danışanına daima enerji, güç ve motivasyon sağlar.
Yaşam koçu seanslarda ve çalışmalarında sıfır sorumluluk alır. Çünkü bir yaşam koçu asla danışanını yönlendirmez, yönetmez, asla akıl vermez. 
Yaşam koçluğu çalışmalarında tüm sorumluluk danışandadır.
Bir yaşam koçu güçlü bir motivasyon ustasıdır. Her seansta danışanını daha güçlü ve kendine güvenen bir insan haline getirmek için onu motive eder.
Yaşam koçu, danışanına güçlü  sorular sorarak, danışanının farkındalığını geliştirir. Koçluk seansları esnasında danışanının itirazlarını iyi çözümler. 
Koçluk seansları danışanın gösterdiği dirençleri ustalıkla çözer.
Yaşam koçu danışanının duygusal banka hesabına güven, anlayış ve sevgi yatırarak, danışanına psikolojik oksijen verir. 
 
  KİMLER YAŞAM KOÇLUĞU ALABİLİR? 
  • nokta Hayatlarını daha mutlu ve doyumlu yaşamak isteyenler
  • nokta Hayatlarında çözümleyemedikleri bir konu olanlar
  • nokta Kariyerini değiştirmek veya geliştirmek ve yeni kararlar almak isteyenler
  • nokta Sınavlara hazırlananlar
  • nokta Emekli ya da boşanmış olup bunalıma girenler
  • nokta Hayatlarındaki stres ile baş edemeyenler
  • nokta Meslek seçiminde kararsızlık yaşayanlar
  • nokta Hayatlarını planlamakta güçlük çekenler
  • nokta Hayallerini ve hedeflerini gerçekleştiremeyenler
  • nokta Her türlü ilişki problemi yaşayanlar (İş, eş, aşk, arkadaşlık v.s.)
  • nokta Hayatına yenilik katmak isteyenler
  • nokta Yaşamlarında aynı kısır döngü tekrar edenler (Örneğin, sürekli aldatılıyorum, işten atılıyorum, para kaybediyorum, sosyal fobim var, özgüven eksikliğim var v.s.)
  • nokta Hayatlarındaki karmaşadan rahatsız olanlar
  • nokta Evliliklerinde ve ilişkilerinde tatmin edici bir seviyeye gelmek isteyenler
  • nokta Dengeli, sağlıklı ve doyumlu bir yaşam sürmek isteyenler  koçluk seansları alabilir.
 
Bu İçeriği Sosyal Ağlarda Paylaş
Bu içerik 1807 kez okundu.